Καθώς η ζωηρή φαντασία βοηθάει το μικρό σας να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του και να ανταπεξέρχεται σε δύσκολες καταστάσεις, ακολουθήστε μερικά βήματα για να το βοηθήσετε να την αναπτύξει. Τι πιο ωραίο, άλλωστε, από το να έχετε στο σπίτι σας ένα παιδί που δημιουργεί ιστορίες, που είναι δημιουργικό και που φέρνει τη μαγεία στην καθημερινότητα!
Τι μπορείτε να κάνετε για να πυροδοτήσετε την φαντασία του μικρού σας:
Διαβάστε μαζί.
Η ανάγνωση βιβλίων και παραμυθιών είναι ιδανικός τρόπος για να εμπλουτίσετε την φαντασία του μικρού σας. Επιλέξτε βιβλία με μεγάλες, χρωματιστές εικόνες και εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι το μικρό σας δεν ξέρει ακόμα να διαβάζει ώστε να φτιάχνετε δικές σας ιστορίες. Δείξτε του φωτογραφίες και εικόνες, από μέλισσες και βατράχια μέχρι ανεμόμυλους και καΐκια, μιμηθείτε τον ήχο των ζώων και των οχημάτων, υιοθετήστε διαφορετικές και περίεργες φωνές για τους χαρακτήρες του βιβλίου και μιλήστε του για τις περιπέτειες των ανθρώπων ή των ζώων που απεικονίζονται στις σελίδες του παραμυθιού.
Μοιραστείτε ιστορίες.
Η διήγηση δικών σας ιστοριών ή παραμυθιών είναι εξίσου σημαντική για το παιδί σας όσο και η ανάγνωση βιβλίων. Αν βάζετε το μικρό σας στη θέση του βασικού πρωταγωνιστή των ιστοριών τότε έχετε βρει έναν καλό τρόπο για να μπορεί να αναπτύξει την αίσθηση του εαυτού του και της μοναδικότητάς του. Πολύ σύντομα το μικρό σας θα αρχίσει να διηγείται τις δικές του ιστορίες και περιπέτειες.
Μύηση στη μουσική.
Καθώς το μωρό σας είναι πολύ μικρό για να παρακολουθεί μαθήματα μουσικής, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να γεμίσετε με μουσικά ακούσματα την καθημερινότητά του. Ενθαρρύνετε το μικρό σας να τραγουδήσει, να χορέψει και να παίξει ένα μουσικό όργανο, είτε πραγματικό αν έχετε στο σπίτι, είτε παιχνίδι, είτε απλώς τα κατσαρολικά σας!
Ενθαρρύνετε το θεατρικό παιχνίδι.
Όταν το μικρό σας φαντάζεται ένα σενάριο ή μια ιστορία με χαρακτήρες, αναπτύσσει κοινωνικές και λεκτικές δεξιότητες. Συνεπώς το να μπορεί να δραματοποιεί όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά του έχει να του μάθει πολλά. Θα αρχίσει να κατανοεί ζητήματα που έχουν να κάνουν με το συναίσθημα καθώς θα δημιουργεί ιστορίες οι οποίες θα περιλαμβάνουν τα συναισθήματα της λύπης, της χαράς, του φόβου και της ασφάλειας. Ξεθάψτε τις αποκριάτικες στολές του, τα ρούχα που δεν φοράτε πια, απαντήστε θετικά στις προσκλήσεις για τσάι και φτιάξτε μία σκηνή από σεντόνια για να διανυκτερεύσετε στην «ζούγκλα»!
Εφεύρετε σκηνικά και εξοπλισμό για τα παιχνίδια.
Σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε σκηνικό για το παιχνίδι. Για παράδειγμα ένα χαρτόκουτο μπορεί να μετατραπεί σε αυτοκίνητο, καράβι, ή τρένο και μια πετσέτα μπορεί να γίνει η κάπα ενός ήρωα με υπερφυσικές δυνάμεις. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος της δράσης σε μια ιστορία λαμβάνει χώρα μέσα στο μυαλό του μικρού σας δεν είναι καθόλου βοηθητικό να εφοδιαστείτε με λεπτομερείς στολές από ήρωες που ήδη υπάρχουν. Μπορείτε να φυλάτε όλα τα σύνεργα σε ένα παλιό μπαούλο – ίσως κάποιοι έχετε από τις γιαγιάδες σας – έτσι ώστε τα παιχνίδια να εξάπτουν ακόμα περισσότερο την φαντασία, δίνοντας και ένα τόνο περιπέτειας. Μπορείτε να τοποθετείτε κάποιες φορές ένα καινούργιο σκηνικό ή σύνεργο, ώστε να το ανακαλύπτει όποτε το ανοίγει.
Περιορίστε τον χρόνο που βλέπει τηλεόραση.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, τα μωρά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να βλέπουν καθόλου τηλεόραση. Ωστόσο, αν το μικρό σας βλέπει τηλεόραση, επιτρέψτε του να κάθεται μπροστά στην οθόνη για 10 ή 15 λεπτά. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε την τηλεόραση για να το κρατάτε με κάτι απασχολημένο ώστε να ησυχάσετε και προτιμήστε να καθίσετε μαζί του, να κάνετε ερωτήσεις, να αναπτύξετε ιδέες σχετικά με αυτό που βλέπετε και να διαπιστώσετε σε τι από όλα αυτά ανταποκρίνεται περισσότερο.
Όταν η φαντασία του οργιάζει...
Τι μπορείτε να κάνετε όταν η φαντασία του μικρού σας οργιάζει; Πώς να αντιδράτε σε διάφορες καταστάσεις και εάν είστε τολμηροί πώς να μάθετε να ζείτε με ένα ασυνήθιστο παιδί.
Βάλτε όρια.
Το να θέτετε κάποιους κανόνες, όπως για παράδειγμα δεν χτυπάμε με το «μαγικό ραβδί», είναι σημαντικό τόσο για το παιδί σας όσο και για εσάς. Ωστόσο, κάποιες φορές, όποτε και αν μπορείτε, αφήστε τον εαυτό σας να παρασυρθεί στους φανταστικούς του κόσμους. Αν για παράδειγμα, ένα μεσημέρι δεν μπορείτε να φάτε στο τραπέζι της κουζίνας γιατί έχει μετατραπεί σε μαγική σπηλιά, δοκιμάστε να κάνετε πικνίκ στο πάτωμα του σαλονιού παριστάνοντας ότι είστε συνοδοιπόροι που ψάχνετε τη σπηλιά και έχετε κάνει διάλειμμα για φαγητό. Γιατί όχι;
Αποδεχτείτε τον φανταστικό του φίλο!
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι όταν ένα παιδάκι εφεύρει έναν φανταστικό φίλο σημαίνει πως είναι ιδιαίτερα δημιουργικό και βρίσκει τρόπους να διαχειρίζεται από μόνο του τους φόβους του. Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε είναι να τον αποδεχτείτε. Μην αρνείστε την ύπαρξή του, αλλά και μην ενθαρρύνετε την φανταστική ύπαρξη.Όμως, προσοχή! Όταν το μικρό σας αρχίζει να κατηγορεί τον φανταστικό φίλο για κάτι που έκανε το ίδιο, τότε είναι η στιγμή για να το επαναφέρετε στην πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται να το κατηγορήσετε ότι λέει ψέματα, απλά να αναφερθείτε στη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Αν το μικρό σας παραδεχτεί το λάθος ή ζητήσει συγγνώμη, τότε κάντε ξεκάθαρο πως είναι απαράδεκτο να κατηγορεί άλλους για την δική του συμπεριφορά. Μην φοβάστε και μην ανησυχείτε! Ο φανταστικός φίλος σύντομα θα σβήσει και θα εξαφανιστεί από την οικογένεια για πάντα- καλοδεχούμενος επισκέπτης για λίγο καιρό, που η παραμονή του δεν είναι πια απαραίτητη. Αφήστε που μπορεί να σας λείψει περισσότερο απ’ όσο στο παιδί!
Απολαύστε το ασυνήθιστο.
Αν το μικρό σας θέλει να φοράει συνέχεια μέσα στο σπίτι τα ρούχα ή τη στολή του αγαπημένου του ήρωα της αγαπημένης του ιστορίας τότε προφανώς δεν υπάρχει πρόβλημα για εσάς. Τι γίνεται, όμως, σε περίπτωση που επιμένει να το φορέσει κα έξω από το σπίτι; Προφανώς και το μικρό σας δεν έχει την αίσθηση του πώς θα φαίνεται στους άλλους ανθρώπους, χαρακτηριστικό μεγαλύτερων παιδιών και ενηλίκων. Αν είστε από τους τολμηρούς γονείς μπορείτε να συμβιβαστείτε και να του επιτρέψετε να έρθει με τα ρούχα του ήρωα μια βόλτα στο πάρκο.
Ξέρετε ότι η ζωηρή φαντασία βοηθάει το μικρό σας να:
Εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του.
Τα παιδάκια που παίζουν παιχνίδια με φανταστική πλοκή και ακούνε ιστορίες και παραμύθια έχουν πλούσιο λεξιλόγιο. Τα αποτελέσματα θα τα αντιληφθείτε μετά από ένα χρόνο, όταν το λεξιλόγιο του μικρού σας θα αναπτυχθεί ταχύτατα.
Έχει τον έλεγχο.
Η υποκριτική επιτρέπει στο μωρό σας να παριστάνει όποιον θέλει, να εξερευνά τα αρνητικά συναισθήματα, να εξασκείται σε πράγματα που μαθαίνει και να φτιάχνει τις ιστορίες με το τέλος που εκείνο επιθυμεί. Έτσι του δημιουργείται η αίσθηση ότι έχει τη δυνατότητα να ελέγχει ακόμα και τις άσχημες ή τρομακτικές καταστάσεις.
Λύνει τα προβλήματα.
Οι φανταστικές καταστάσεις δείχνουν στο μικρό σας πώς να σκέφτεται δημιουργικά, πράγμα το οποίο του δίνει πλεονέκτημα όταν πρόκειται να λύσει προβλήματα, ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία. Σύμφωνα με έρευνα, οι μεγάλοι που σαν παιδιά η φαντασία τους οργίαζε, έβρισκαν περισσότερους διεξόδους για να ανταπεξέλθουν σε προκλήσεις ή σε δύσκολες καταστάσεις.
Πηγή: happyparenting.gr